Lykke Sofie - 10 måneder


10 måneder er hun blitt, og permisjonen min går mot sin ende. Det er utrolig hvor fort de siste 10 mnd har fløyet forbi, og nå har hun allerede gått 3 dager i barnehagen. Hun er blitt så stor og flink, og det har vært utrolig morsomt og se utviklingen hennes hele veien. Hun er en sta, trygg, smilende, av og til litt sjenert, høylytt, tullete og aktiv liten jente, og det skal bli morsomt å se i årene videre hvordan hun utvikler seg. Utifra hvordan personlighet hun har nå, så har jeg mine anelser om en litt kranglete tenåringsjente, men det kan fort snu ;-)

Vi var jo på helsestasjonen igår, men det vare bare sånn barselgruppetime + at Lykke ble veldig trøtt og sliten mens vi var der, så jeg måtte dra før det over, og da fikk jeg ikke veid henne eller noe. Men det ser ut som hun går opp i vekt ihvertfall , så jeg regner med at alt ser ok ut på den fronten. 


MILEPÆLER
(Det i fet skrift gjelder for Lykke) 

Kommunikasjon og sosial utvikling

 • Kan plutselig vise frykt for fremmede.
 • Uttrykker seg stadig mer verbalt og viser tydelig at det forstår mange ord.
 • Begynner å demonstrere sin uavhengighet og teste grensene.

Sanser og motorikk

 • Barnet krabber nå raskt og kontrollert og trener iherdig på neste store milepæl: å kunne gå selv. Balansen blir stadig bedre, og noen barn kan nå stolt vise at de klarer å gå når de holder seg i noe, f.eks en stødig gåvogn. Det er vanskeligere å sette seg ned fra stående stilling enn å reise seg. Først når barnet kan holde seg med én hånd uten å miste balansen, og kan stå litt alene, kan det synke ned i sittende stilling. - Siden hun er forbi disse stadiene, og kan det veldig godt, så fremhever jeg det ikke.
 • Barnet klarer nå å krabbe opp på lave ting, som et trappetrinn eller en lav krakk. Dette kan medføre en viss risiko. Balansen er ikke så god ennå, og barnet klarer ikke alltid å beregne hvor det lander hvis det vil sette seg på krakken eller trappetrinnet. Dessuten husker ikke barnet særlig godt ennå og blir lett distrahert. En må derfor regne med noen fall. - Forbi disse stadiene, og kan det veldig godt. 
 • Er mer mobil og nysgjerrig og derfor kanskje litt mindre samarbeidsvillig når dere skal skifte bleie eller spise.

Interesser og aktiviteter

 • Barnet liker å utforske ting som kan puttes oppi noe og tas ut igjen. En boks med klesklyper er helt topp. Én etter én blir klesklypene pukket opp og studert, og når boksen er tom, legges de gjerne pent oppi igjen.
 • Elsker å tulle og tøyse - latteren sitter løst!
 • Ting med "hengsler" er også interessante. Det kan være døren til kjøkkensklapet som kan åpnes og lukkes, en sprett-opp-leke med lokk som kan tas opp og igjen, eller sidene i en bok som skal snus og vendes på gjentatte ganger og studeres nøye.
 • Liker å leke titt-titt-leker og gjemmeleker.
 • En kjøkkenskuff i passe ståhøyde, fylt med ufarglige saker som treskjeer, kakeformer ol. er vanligvis svært populært. Innholdet kan byttes ut og andre ting puttes oppi når interessen avtar. NB! Pass på at barnet ikke klemmer fingrene hvis skuffen går igjen.
 • Blir stadig mer opptatt av detaljer på leker og gjenstander.

Hun er ganske langt forbi de motoriske milepælene som står for denne mnd, og hadde vel egentlig passert de ved 8 mnd. Hun setter seg oppå krakker, klatrer opp trapper og er som regel helt stødig på det. I trapper så følger vi selvfølgelig etter rett bak henne i tilfelle uhell ;-)


Flinke lille Lykke :-)

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar19 år - gift og mamma til lille Lykke Sofie som er født 08.03.2013. Hverdagsblogg med et lite innslag av foto, som er det jeg stort sett bedriver fritiden med!

Bildene i headeren er tatt av Fotograf Georg Aamodt @ http://www.georgaamodt.com/

For kontakt:
Floppy@live.no
hits ♡ Design av Tonjemt ♡