Lykke Sofie - 9 måneder


Tenk det, den 8. desember var hun hele 9mnd gammel! Tiden har fløyet avgårdet, og snart er det barnehagestart for lille Lykke. Hun har fått plass i barnehage fra 6.janaur, så det vil si at det faktisk er under 1 mnd igjen... Herregud!

Skulle jo egentlig komme med denne oppdateringen igår, men så fikk jeg besøk og da utgikk blogging. Men nå kommer den, så får vi se om Lykke ligger an til å kunne det de "skal" denne mnd.

Jeg føler ikke at det har skjedd så mye nytt siden sist oppdatering egentlig, bortsett fra at hun er blitt flinkere til å gå, og at hun kanskje er blitt hakket mer skeptisk til fremmede mennesker. Eller hun har også lært seg at man skal tygge på ting før man svelger de, så slipper hun å sette alt i halsen. Men siden jeg selv ikke kommer på noen ting som kanskje har dukket opp, så kan vi jo gå igjennom milepæler for mnd 9, og alt som står i fet skrift, gjelder Lykke.

MILEPÆLER♥

Kommunikasjon og sosial utvikling

 • Bruker sosiale handlinger for å løse problemer (ber om hjelp).
 • Ni måneder gammel vil barnet både gjenkjenne og reagere på navnet sitt og på de mest brukte ordene. Forskjellen mellom lyder døve og hørende barn lager er nå tydelige.
 • Bruker bestemte lyder for bestemte ting og vil gjerne konversere - kan bli frustrert om det ikke blir forstått.
 • Evnen til å huske og til å danne seg indre bilder av personer og gjenstander som ikke er til stede, opparbeides i denne alderen. Nå er det ekstra morsomt å leke titt-titt-leker. Det passive ordforrådet øker, og barnet forstår etter hvert enkle ord og beskjeder, f.eks at 'Nei!' betyr stopp. De aller første ord kommer snart nå: 'ma-ma', 'pa-pa' og 'da-da'.
 • Vinker "ha det", leker "klappe kake søte" og reagerer på spørsmål som "Hvor er pappa?"
 • Barnet er mer var for truende situasjoner. Noen barn får seg nå en 'trøst'. Dette kan være en sutteklut, et kosedyr eller noe annet som gir trygghet i spesielle situasjoner, gjerne i forbindelse med atskillelse, f.eks hvis barnet skal begynne i barnehage, hos dagmamma el. Psykologene kaller disse gjenstandene for 'overgangsobjekter'. Mange barn beholder denne trøsten helt til de nærmer seg skolealder. - Hun reagerer vertfall hvis noen hun ikke kjenner blir veldig pågående, regner med det kan tolkes som en "truende" situasjon? Hun har ikke en kosebamse eller noe som hun hun har som trøst, så foreløbig er det bare smokken, men det gjelder vel de fleste smokkebabyer.

Sanser og motorikk

 • Lærer å skille mellom lyder som ikke er kjente, f.eks. dyrelyder.
 • Nå begynner barnets kroppskontroll å bli bedre utviklet. De fleste barn kan nå sitte noenlunde stødig på gulvet. De kan støtte seg med hendene til siden, og tildels bakover, hvis de mister balansen.
 • Tar en skje og fører den opp i en kopp.
 • Fra ni måneder av kan barnet bære sin egen vekt når det støttes. Noen barn begynner å krabbe, men ofte er dette en lang prosess der barnet prøver ut forskjellige måter å bevege seg på, alt fra å åle seg fremover på magen, til å sitte oppreist. Noen få skyver seg også fremover på bakenden. - Hun kan både sitte, krabbe og gå.

Interesser og aktiviteter

 • Barnet elsker å vise de kunstene det har lært seg, og klapper mer enn gjerne 'søte', viser hvor stort det er, at det kan danse til musikk osv.
 • Det er spennende å leke med store plastdåser, gryter, esker el. Barnet elsker å putte ting oppi og ta dem ut igjen.
 • Det er også moro å sitte på fanget og 'lese' bøker, eller å få bla og rive i et ukeblad. - Hun hater å sitte på fanget, haha. Det er som regel gøy i et halv minutt, så vil hun ned... 
 • Oppførselen blir stadig mer bevisst og mindre tilfeldig. Hver nye oppdagelse bygger på tidligere læring.
 • Kan konsentrere seg om en ting eller oppgave i flere minutter i strekk.
 • Barnet kan peke på ting som interesserer det. Det er ikke så interessert i å sitte på fanget som tidligere, men vil heller være på gulvet. - Hun strekker seg/peker mot flasken hvis hun er tørst når hun spiser.
 • Barnet liker å 'hjelpe til'. 
Hun kan fortsatt det hun skal kunne, så det er jo bra! Jeg har forresten begynt å "pottetrene" henne litt, tenker at det er like greit å begynne med det litt sånn smått nå, sånn at når vi virkelig skal få henne til å slutte med bleie, så blir det enklere både for henne og oss. Trodde ikke hun kom til å ville gjøre fra seg på doen, men overraskende nok, så tok hun det helt med ro. Det lover godt. Kanskje jeg slipper å skifte bæsjebleier helt til hun er 2-3 år ;-D

Men nå skal jeg ordne meg litt, mens Lykke tar seg en liten formiddagslur, så skal vi inn til byen og finne julegave til verdens beste kjæreste, vi blogges ;-)

#baby #måneder #oppdatering

4 kommentarer

karinaoglillegutt

12.12.2013 kl.20:10

Oi så flink ho e som kan gå allerede! Lucas kan stå sjøl nu, men han foretrekk at æ hold han i hendern når han går :) og så stoor ho e blitt sida æ fulgte med bloggen din
karinaoglillegutt: Ja, ho e veldig flink, æ bli veldig stolt! :D Snart spreng han rundt, bære vent hehe ;D Ja, herregud, stemme d! vi hadde termin nesten samtidig vi :D Han en nu bra skjønn han gullgutten din ;)

karinaoglillegutt

12.12.2013 kl.22:32

Skjønna godt du e stolt! også e ho jo bare nydelig da<3 Haha ja trur ikke d e lenge til han spreng rundt, for når vi hold han i hendern ska æ lov dæ d e fart på han:D Tusen takk du :)
karinaoglillegutt: ja, D bli fort fart i de! Så nyt det mens han ennu e litt i ro, haha :D

Skriv en ny kommentar19 år - gift og mamma til lille Lykke Sofie som er født 08.03.2013. Hverdagsblogg med et lite innslag av foto, som er det jeg stort sett bedriver fritiden med!

Bildene i headeren er tatt av Fotograf Georg Aamodt @ http://www.georgaamodt.com/

For kontakt:
Floppy@live.no
hits ♡ Design av Tonjemt ♡